Kuolinsiivous: nimestään huolimatta tavallinen siivous

Mikä on kuolinsiivous? Lyhyesti sanottuna kuolinsiivous on elinaikana tehty perusteellinen siivous, jossa luovutaan turhista tavaroista ja asiakirjoista. Siivouksen voi tehdä lyhyemmän tai pitemmän ajan kuluessa. Kuolinsiivous on sanana vanhahtava, luo ehkä surullisen mielikuvan. Todellisuudessa suru on kaukana siitä, mitä kuolinsiivous saa aikaan. Mieli kevenee. Tulee tilaa kaappeihin ja kellarikomeroon. Pienempi tavaramäärä antaa vapautta.

Iän myötä on aivan luonnostaan tullut halu vähentää tavaraa. Kuusikymmentä on maaginen ikä. Tuossa iässä alkaa miettiä asioita uudella tavalla. Materiasta huolehtimiseen ei halua käyttää liikaa aikaa ja materialle ei halua antaa liikaa neliöitä. Ymmärtää myös, että hyvä elämä koostuu muusta kuin esineistä.

Entisaikaan kuolinsiivous suoritettiin jonkun kuoltua. En osaa sanoa, kutsuttiinko tuolloin siivousta kuolinsiivoukseksi. Ehkä ei, koska kuoleman käsittely on melko lailla vaiettu aihe.

Monet ihmiset ovat kertoneet, että haluavat saattaa keskeneräiset asiat päätökseen ja sopia mahdolliset riidat ennen kuin aika jättää. Työpaikalla työntekijä siivoaa työhuoneensa ennen kuin vaihtaa työpaikkaa tai jää eläkkeelle. Siitä huolimatta itse tehty kodin raivaus ei ole perinteisesti kuulunut näihin loppuun vietyihin asioihin.

Raivauksella en tarkoita, että kaikesta tavarasta pitäisi luopua. En missään nimessä. Tärkeitä papereita, muistoesineitä tai tarpeellisia tavaroita ei tietenkään ole syytä heittää pois. Mistään sellaisesta ei pidä luopua, mikä tuottaa iloa ja millä on merkitystä. Elämän on tarkoitus jatkua kuolinsiivouksen jälkeenkin.

Jokaisen kaappeihin ja vintille on todennäköisesti kertynyt vanhojen aparaattien käyttöohjeita, rikkinäisiä lampunvarjostimia tai kulahtaneita vaatteita. Niistä voi luopua hyvällä omallatunnolla.

Siivous sisältää myös asiakirjat niin paperiset kuin sähköiset asiakirjat sekä tiedostot tietokoneella ja muistitikuilla. Unohtamatta pilvipalveluja, blogeja, facebookeja ym. palveluja. No, palveluja toki vielä käyttää mutta voi miettiä miten niiden kanssa toimitaan, sitten kun itse ei ole niitä käyttämässä. Onko vintillä kenties sairauskertomuksia, päiväkirjoja ja kirjeitä, joiden sisältö saattaa aiheuttaa harmia jollekin henkilölle. Kannattaa siis hetki miettiä, miten asiakirjojen kanssa haluaa menetellä.

Vanhojen ja rikkinäisten puhelimien, läppärien ja tablettien muistit on tyhjennettävä ennen hävittämistä. Sorttiasemat ainakin ottavat laitteita vastaan.

Eräs henkilö kertoi, että hän ei halua käyttää tuntiakaan siivoukseen, koska on parantumattomasti sairas. Samaa mieltä, tietyissä tilanteissa pitää vaan keskittyä olennaiseen. Eikä siivous todellakaan kuulu tärkeimpiin asioihin.      

Siivous ei ole mielipuuhaani, ei ole koskaan ollut. Silti haluan ehdottomasti tehdä oman kuolinsiivouksen itse. Haluan luopua käyttökelpoisista tavaroista vielä, kun niistä on hyötyä jollekin. Haluan luopua myös tavaroista, jotka aiheuttavat ylimääräistä vaivaa.

Haluan tehdä siivouksen tavalla, jonka koen mielekkääksi ja josta jollain tavoin pystyn nauttimaan. Kuten yleensä, tavoitteet on hyvä pilkkoa pienempiin tavoitteisiin. Ajattelen niin, että kuolinsiivous on päätavoite, muuttosiivous on välitavoite.

Siivoan hylly kerralla -periaatteella. Se on hidas ja vähän työläskin tapa raivata kotia mutta silti siivous etenee. Huomaan pienenevät paperikasat ja tyhjenevät hyllyt. Olen henkeen ja vereen excel-ihminen, joten pidän kirjaa tavaroista, joista luovun ja joita ostan. Seuraan tarkasti, että kuukausitasolla hankkiudun eroon useammasta kapistuksesta kuin ostan uutta.

Sain kehotuksen ottaa käyttöön Marie Kondon opit mutta konmaritus ei ole minun juttuni. Kondon kirjoista saa kyllä hyviä ja tarpeellisia yksittäisiä vinkkejä. Ensiaskeleet –blogin kirjoittaja puhuu minimalismista www.ensiaskeleet.fi. Kiintoisaa sekin.

Ruotsalainen Margareta Magnusson on kirjoittanut kuolinsiivouksesta kirjan. Tässä lyhyesti hänen vinkkinsä:

 • Kuolinsiivous tekee arjesta helpompaa.
 • Kuolinsiivouksen tekeminen itse säästää rahaa sekä perheen ja ystävien aikaa.
 • Tavaroiden karsiminen kannattaa aloittaa ennen kuin vanhuuden vaivat iskevät.
 • Aloita kellarista ja ullakosta sekä eteisen kaapista ja vaatekomeroista.
 • Jos saat kutsun juhliin, älä osta emännälle kukkia, vaan lahjoita hänelle jotakin kotoasi.
 • Aloita karsiminen suurista esineistä.
 • Jos olet muuttamassa, karsi samalla.
 • Hankkiudu eroon salaisuuksista.
 • Kerää itsellesi rakkaat asiat poisheitettävien laatikkoon.
 • Käy tavarasi läpi, muistele niitä hetki ja anna sitten pois kaikki, mitä et tarvitse.

6 Comments

 1. Pupu

  Hei,

  Siinäpä niputtain hyviä ohjeita siististi paketoituna. Olet kadehdittavan jämpi toimissasi!

  Olen tuota kuolinsiivousta harrastanut jo useita vuosia ja työ näyttää loputtomalta. Tässä elämänvaiheessa koti on täynnä muistoja. Vanhat kirjeet (joskus niitä kirjoitettiin ja paljon!), kortit, astiat, taulut, matkoilta tuodut muistot. Kaikkiin niihin liittyy jokin tietty elämänvaihe, tapahtuma, ihmiset. Rakkaita tai raastavia muistoja.

  Siivoaminen on tolkuttoman hidasta, kun jokaisen esineen kohdalla on puntaroitava, voinko luopua tästä vai katoaako esineen mukana myös muisto ja muisti.

  Toivoisin olevani kaltaisesi systemaattinen excel-ihminen. Metodini ovat toisenlainen ja lohduttaudun sillä, että työni tulee valmiiksi viimeistään silloin, kun jälkeeni jääneet sortteeraavat loput tavaroistani. Ja heitä en totisesti kadehdi.

  • Maija-Liisa Honkola

   Jämptiys onnistuu välillä paremmin välillä huonommin. Kyllä minultakin tavara ajoittain palaa takaisin kaappiin. En malta luopua esineestä, vaikka tiedän etten tarvitse sitä. Sitten seuraavalla siivouskierroksella. Vaatteita ostan nykyisin ainoastaan tarpeeseen eli harvoin. Työmatka- ja kokousvaateostot ovat jääneet pois, mikä on saanut aikaan näkyvää tulosta vaatekaapissa.

 2. Tuula

  Taidanpa ottaa vinkistä vaarin ja ehdottaa jo iäkkäälle isoäidilleni josko yhdessä tekisimme kuolinsiivouksen. Onneksi hän on vielä hyvässä kunnossa ja vuosia on toivon mukaan jäljellä vielä runsaasti, mutta olisi hyvä käydä tavaroita läpi yhdessä vaikkakin juuri hylly kerrallaan. Tällöin kuolinpesän tyhjennys sitten joskus tulevaisuudessa ei ehkä tunnu niin raskaalta ja samalla saa kuulla tarinoita mummun menneisyydestä.

  • Maija-Liisa Honkola

   Hyvä pointti sinulla. Tehdä kuolinsiivousta yhdessä isoäidin kanssa ja samalla saada kuulla tarinoita tavaroiden taustalla.

 3. Elina

  Onpa mielenkiitoinen termi, kuolinsiivous. Antaa tosiaan kuvan jostakin surullisesta. Mutta näköjään tuota on itsekin tullut tehtyä, kun säännöllisin väliajoin käyn perussiivouksen lisäksi tavaroita läpi. Hyviä uusia vinkkejä sain tästä kirjoituksesta kuitenkin, kiitos!

  • Maija-Liisa Honkola

   Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että sait uusia vinkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *